Деловите подаръци: какво да подарим на колега или партньор

Подаръците украсяват нашия живот. Те оцветяват трудовото ежедневие, внасясят приятна емоция, богатство и пълнота в общуването.

Защо поднасяме подаръци? Традицията да се разменят подаръци в деловия свят се е утвърдила отдавна. В днешно време този вид подаръци се превърнаха в своеобразен мост между партньорите и заемат важно място в корпоративната култура. Сувенирът е елегантен начин да се отблагодарите за съвместната работа, да се сближите с началника и колегите си, да изгладите неприятна ситуация, да доставите радост на себе си и хората, които ви обкръжават.

Добре е да разполагате с подходящ подарък в случай на преговори. Делови подарък или сувенир, поднесен на чуждестранния гост се възприема като знак на гостоприемство, уважение и желание за сътрудничество.

Подаръкът трябва внимателно да се подбере и да се поднесе по подходящ начин. При избора е важно да се съобразите със спецификата на фирмата, направлението и мястото й на разположение, както и с хобитата, вкусовете, стила и предпочитанията на човека, за който е предназначен.

Подаръкът трябва да бъде:

 • актуален и уместен
 • без никакъв подтекст
 • от високо качество

Съществуват й някои ограничения, с които е добре да се съобразите. Ако отношенията с ръководителя имат официален характер не е уместно да се правят твърде лични подаръци, като:

 • средствата за лична хигиена или облекла. От дрехите в деловия подарък може да се включи единствено добре подбран аксесоар, като кърпа, шал или вратовръзка.
 • домашни прибори за бита
 • подаръци с религиозна тематика
 • забавни подаръци

 

Културата на подаряване в бизнес отношенията е от голямо значение. Повторно поднасяне на един и същ предмет се счита за нарушение на етикета. Единствено изключение в такъв случай са елитните спиртни напитки. Прието е на сътрудниците да се подаряват еднакви сувенири със символите на компанията, като канцеларски принадлежности, съдове или рамки за снимки.

Деловите подаръци на началника не се поднасят индивидуално, а колективно. За боса, който общува с подчинените си на официално ниво трябва да се подбере подходящ подарък без забавни елементи и подтекст. На по-високо ниво и VIP подаръци съществува особен ред на подаряване.

Избор на делови подарък за мъж

 

В такъв случай е необходимо да се вземат под внимание неговия статус, като се подчертае индивидуалността му и ролята в компанията. Подаръците могат да бъда с естетическо и практическо предназначение. Той трябва да бъде изработен от качествени материали, да има солиден и делови вид.

Украса за интериора, като декоративен настолен часовник или луксозен бар във форма на глобус са отлични примери за подаръци с естетична насока.

Практичния делови и по – класически вариант, като настолен комплект от скъп материал, изискана перодръжка или изящен ключодържател са прекрасен дар за ръководителя. Не забравяйте, аксесоарите играят важна роля в живота на деловите хора. С тези допълнения те подчертават своя статус и стил. Хората от деловия свят ще оценят подобаващо подобен подарък.

Вместо сдържаните и класически варианти, в случаите, когато отношенията не носят строго официален характер, може да изберете и забавни. Забавни статуетки и сувенири са подходящи за колегите, но за човек на ръководен пост те са неуместни.

Правилата на етикета препоръчват подарената бутилка алкохол да се отвори в присъствието на гостите. Не всеки се чувства комфортно в такава ситуация, така че имайте това предвид, когато подарявате алкохол на ръководител, подчинен или колега.

Прието е фирмените подаръци да се подаряват в присъствието на колектива, а не индивидуално. От голямо значение е красивата опаковка, сърдечното поздравление, пожелание за успех в кариерата и разбира се, вашата искрена усмивка.

 

Делови подарък за жена

 

Жената, заемаща високо положение в обществото е уверена, че заслужава уникален, единствен по рода си подарък, така че се налага да забравите за всичко остаряло, скучно и банално. Изборът не е толкова лесен и се налага да подходите творчески.

Дарения предмет за деловата дама трябва да съответства на нейния статус и вкус.  Чрез него изразявате уважение към началника и колегата, но и нейната индивидуалност като жена.

Според правилата на добрия етикет не е прието да се подарява парфюмерия и козметика, затова пък скъп шал ще бъде изключително уместен като подарък. И разбира се, живи  цветя! Жените винаги се радват, когато им ги подаряват, така че всеки подарък трябва да бъде придружен от красив букет.

Нито една жена няма да остане равнодушна към дар, носещ името на реномирана световна марка. За предпочитане е класическия стил, без излишни декоративни елементи и в подходящ цвят. Красиви статуетки, елегантни комплекти от папки, тефтери и писалки…

Омъжената дама може да зарадвате с луксозна кошница за пикник или луксозна кафеварка, допълнена с подходящи чаши и елитен сорт кафе. Според правилата на деловия етикет не е прието да се подарява алкохол на дами.

Подарък за колегите или служителите на фирмата

Независимо от повода, подаръците за колегите трябва да бъдат равностойни за всички, без значение на йерархията в колектива. Проявявайки внимание и поднасяйки еднотипни сувенири на своите сътрудници, компанията се грижи за своя имидж и лоялността на персонала.

За поводи, като рожден ден, сватба, раждането на дете или юбилей е прието да се поднасят колективни делови подаръци.

Шоколадова плочка с лого, статуетка, подложка за мишка с надпис, както и някои забавни и шеговити подаръци … Символичните или забавни и нетрадиционни, подобни сюрпризи носят радост, повдигат настроението и са много подходящи в такива случаи.

 

Делови подарък за рожден ден

При избор на делови подарък за този празник е важно да се вземат под внимание личните интереси на човека, за който е предназначен, вида на неговата дейност и възраст. В обсъждането на идеи за подаръка е желателно да се включи целия колектив.

Ако познавате добре предпочитанията на колегата, може да го зарадвате със сюрприз от областта на неговите увлечения, като се отчете и начина му живот. За този празник дарените предмети не се явяват официални, строги и не е задължително да бъдат свързани с професионалната дейност .

Комплект за настолна игра от скъп материал, рамка с юбилейни монети на стената или картина от 24 каратово злато – тези оригинални подаръци дълго ще напомнят на собствениците им за вашето уважение и нестандартен избор.

Подарък за деловия партньор: традиционен или оригинален?

Подаръкът за деловия партньор не трябва да бъде нито твърде скъп, нито прекалено евтин.

Красиво оформена гастрономическа кошница, в която са събрани деликатеси и бутилка качествен и скъп алкохол в допълнение е отличен дар за вашия делови партньор, с който успешно си сътрудничите и топло общувате.

Арт бутилка, луксозна стойка за вино или статуетка са само част от подаръците, които със сигурност ще се харесат на хората на бизнеса. Актуален ще бъде и скъп канцеларски сет, който ще заеме достойно място на бюрото на деловия партньор.

Съществуват и бизнес подаръци, които могат да се отнесат към категорията забавни. Запалка или стенен часовник с шеговит надпис, грамота и златна купа, забавен етикет …

Задължително обърнете внимание на опаковката. Всички подаръци и сувенири трябва да са „облечени“ в красива опаковка, съответстваща на тематиката на самия подарък.

Помнете, че от правилно подбрания дар за ръководителя, колегата или подчинения зависят доброжелателните отношения в колектива. Творческия подход при избора и умението да го поднесеш с душа е истинско изкуство.

 

                            Как правилно да връчим бизнес подарък?

При поднасянето и размяна на делови подарък е задължително съблюдаването на главните принципи на бизнес етикета и добрия тон. Това ще ви осигури слава на вежлив и културен колега.

 

 1. Когато избирате подарък за конкретна организация е необходимо да изучите правилата и ограничаващите рамки, с които може да се сблъскате с подобен израз на уважение и внимание.
 2. Следете за това дарената от вас вещ да бъде в съответствие с антикорупционните закони. Поднесете подаръка не от свое име, а от името на вашата компания. Ще бъде недопустимо подаръка да се възприема като задължение, свързано с длъжностното положение на човека, за който е адресиран.
 3. Най-доброто място за връчване и размяна на подаръци са официални мероприятия или делови срещи. Не е прието да се разменят подаръци по време на делови преговори.
 4. Скъпите подаръци могат да притеснят колегата или началника ви, като го накара да се чувства задължен. На бизнес партньора дори е желателно да се поднасят скъпи подаръци, но само от името на компанията.
 5. Обърнете внимание на опаковката и задължително приложете визитна картичка към това, което поднасяте.
 6. Ако подаръкът е връчен на вас, приемете го без да забравяте да се усмихвате и изразите своята благодарност към колегата или партньора, който се е постарал за вас. Внимателно го отворете и разгледайте. Не показвайте това, което получавате на всички присъстващи. Това може да постави подаряващия в некомфортна ситуация. Имайте предвид, че да покажете недоволството си при вида на подаръка се счита за проява на лош тон.

 

Размяната на подаръци в деловия свят укрепва отношенията, носи радост и положителни нюанси. Не пропускайте всяка възможност с мил жест да изразите своята признателност за ползотворното сътрудничество.

… Не забравяйте, че поДАРЯвайки вие поднасяте най-ценния дар и на себе си.